Türkçesi adanmış sunucu olarak tanımlanan “Dedicated Server” kavramı için daha spesifik bir tanımlama yapmak gerekirse, paylaşımsız sunucu ifadesi kullanılabilir. Bu bağlamda “Dedicated Server Nedir?” sorusuna, tek bir kullanıcıya tahsis edilmiş ve diğer kullanıcıların erişimi sınırlandırılmış sunucu çözümü yanıtı verilebilir. Sunucu altyapıları şirketler için en önemli kaynaklar olduğundan işletmelerin, sunucu ile alakalı tüm yazılım ve donanımları bünyelerinde bulundurmaları büyük avantaj teşkil eder. Özellikle dijitalleşme kapsamında iş akışının büyük bir bölümünü sunucular vasıtasıyla kaydeden işletmeler için Dedicated server çözümleri en sık tercih edilen yöntemlerden biri olarak öne çıkar.

Paylaşımsız sunucu modelleri, sunucu kurulumu kapsamında donanım ve yazılım da dahil olmak üzere tüm altyapı bileşenlerinin işletmenin tekeline sunulduğu modeller olarak tanımlanır. Böylelikle, işletme sahip olduğu sunucu üzerinde tam kontrol olanağı elde eder. Sunucu bakımı, onarımı, Firewall güvenlik duvarı optimizasyonları, bant genişliği belirleme, disk, işlemci ayarı gibi detaylar da dahil olmak üzere tüm işlemler, işletme dahilinde gerçekleşir.

Paylaşımlı Sunucu ile Dedicated Server Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

Paylaşımlı sunucular, öncelikli olarak tek bir kişiye ya da organizasyona tahsis edilmeyen ve ortak kullanıma açık sunucu çözümleri olarak tanımlanır. Özellikle web hosting çözümleri kapsamında yoğun kullanıma sahip olan paylaşımlı sunucular, fiyat performans avantajı teşkil ederler. Paylaşımsız sunucular yani Dedicated serverlar ise tüm kaynakları ile sadece tek bir işletmeye tahsis edilmiş işletmeler olarak tanımlanır. Paylaşımlı sunucular, web geliştirme süreçlerinde temel gereksinimleri karşılamak için yeterli altyapılardır. Fakat daha detaylı dijital süreçlerde işletmenin sunucu donanımlarına tamamıyla sahip olması daha yararlı olabilir. Bu noktada da işletmeler için paylaşımsız sunucu çözümleri öne çıkar. Bahsi geçen çözümler kapsamında, işletmeler tüm sunucu optimizasyonları işletme dahilinde yapılabileceğinden, işletmeye teknik anlamda gelişmiş kontrol seçenekleri sağlar.

Paylaşımsız Sunucu Kullanım Avantajları Nelerdir?

Paylaşımsız sunucu kullanım avantajları arasında birçok başlık bulunmakla birlikte dedicated server kurulumu gibi süreçlerde de işletmeye fayda sağlar. Kapsamlı veri tabanı bulundurma ihtiyacı duyan işletmeler, sanal sunucu çözümleri yerine dedicated server hizmetlerinden faydalanırlar. Bu noktada, paylaşımsız sunucuların avantajları arasında öne çıkan başlıklar şu şekilde detaylandırılabilir:

İşletmenin Sunucusu Üzerinde Tam Kontrol Olanağı

Paylaşımsız sunucular için en öncelikli kullanım avantajlarından biri, sunucu kontrol olanağıdır. İşletme sahip olduğu sunucu üzerinde paylaşımlı sunuculara nazaran daha fazla kontrol hakkına sahip olur. Dedicated server için işletmeye tahsis edilen tüm donanım ve altyapılar, işletme tekelinde olacağından, şirket tüm optimizasyonları ve kontrolleri işletme sınırları içerisinde yürütebilir.

Firewall Güvenlik Duvarını Kontrol Etme ve Güçlendirme

Yine aynı şekilde işletme sahip olduğu veri tabanını, sınırları içerisinde bulundurduğundan güvenlik ayarlarını da kendi inisiyatifiyle optimize edebilir. Firewall sunucu güvenliği uygulamaları ile alakalı tüm kontrolleri tek bir noktadan gerçekleştirir. Bunun yanı sıra, paylaşımlı sunuculardaki kadar merkezi alanlarda bulunmayacağından siber güvenlik unsurları da daha detaylı sağlanabilir.

Ortak Ağ Yapısını ile Entegrasyon Seçenekleri

Paylaşımsız yani dedicated server kullanımı kapsamında bir diğer önemli avantaj da mevcut ağ yapısı ile entegrasyon seçenekleridir. Bu doğrultuda, dedicated server kurulumu işletmenin mevcut ağ ortamına entegre olabilecek şekilde yapılabilir. Böylelikle de işletme, tüm dijital varlıklarını kurulumu yapılacak olan dedicated server ile entegre etme opsiyonuna sahip olur.

Çok Yönlü Kullanım Olanakları

Paylaşımsız sunucular önemli avantajlardan diğer ise kullanım olanaklarıdır. Genellikle paylaşımlı sunucu çözümleri tek bir amaca istinaden kiralanır. Web hosting bulundurma gibi tek amaçlı ihtiyaçlara yanıt veren paylaşımlı sunuculara nazaran, paylaşımsız sunucular daha geniş kapsamda kullanılabilir. Her ne kadar dedicated server kurulumu için maliyetler daha yüksek aralıklarda yer alsa da paylaşımsız sunucular, diğer alternatiflere göre daha esnek kullanım seçenekleri sağlarlar.

Firmalarınız için lisans takibi hizmeti sağlıyoruz detaylar için astekbilisim.net/lisanslama-lisans-takibi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.